Strom života

Víte, že ořechy se řadí mezi takzvané superpotraviny? Obsahují totiž široké spektrum vitamínů, minerálních látek a mastných kyselin, které pomáhají předcházet onemocnění celé řady orgánů. Navíc jsou kvalitním zdrojem bílkovin.

Vlašské ořechy se řadí mezi jedny z nejzdravějších druhů ořechů, a to především díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, které pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a předchází tak i různým onemocněním srdce a cév. Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic a tlustého střeva.

Kolik ořechů konzumovat?

Konzumace vlašských ořechů má vliv  na kvalitu pokožky, vlasů, nehtů, ale i na složení střevní mikroflóry, která je důležitá pro naši imunitu. Celkově obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku, a údajně působí i proti astmatu, zklidní nervy, a zlepší činnost mozku. 

Neplatí však, že čím více ořechů sníme, tím budeme zdravější. Vzhledem k jejich vysokému obsahu tuků, je ideální dávka pro naše zdraví sedm vlašských ořechů denně.

Listí, listí a zase listí

Majitelé ořešáku královského neboli vlašského ořešáku cení především jeho plody. Už méně si pochvalují záplavu listí, kterou musí každoročně uklidit.

Málokdo už ví, že za pozornost stojí i listy, které mají léčivé vlastnosti a v minulosti se využívaly zcela běžně. Výluh z listů se může aplikovat zevně při problémech s vyrážkami, pocením, akné a proti vypadávání vlasů. 

Listy lze sbírat v červnu a po usušení se z nich vaří čaj, který pomáhá proti poruchám trávení, zácpě, nechutenství, údajně též proti cukrovce a žloutence. Podobné účinky má také oplodí, ale silnější. Sběr oplodí se doporučuje v červenci a srpnu.

vlašské ořechy

Protiparazitní účinek

Zelené slupky ořešáku královského patří k nejúčinnějším prostředkům na hubení parazitů i v jejich zárodečných stádiích.

Význačnou obsahovou látkou ořešáků je zejména sloučenina juglon. Je to hnědožlutě zbarvená látka  Tato látka způsobuje intenzivní hnědé zbarvení porušených listů, plodů i kůry ořešáků. Juglon je částečně rozpustný v horké vodě, dobře se rozpouští v alkoholu, V slupkách plodů dosahuje jeho obsah 6 až 17 mg na gram a vrcholí před dozráním plodů. V listech činí jen 1 až 2 mg a je nejvyšší na začátku sezóny.

Domácí tinktura

V červnu až červenci, kdy ještě nezatvrdla vnitřní skořápka, si můžeme připravit domácí tinkturu. Natrháme zelené vlašské ořechy. Ořechy včetně slupky rozčtvrtíme a vložíme je do alkoholu v poměru 1:3. Macerujeme 6 - 8 týdnů, pak přecedíme. Podle chuti lze přidat vodu a cukr.

Tinkturu užíváme 2x denně, jednu kávovou lžičku po dobu 3 týdnů. Tinktura se užívá ráno nalačno alespoň 30 minut před jídlem a večer alespoň 30 minut po jídle.

Pokud jste nestihli nebo neměli možnost v létě obohatit svou lékárničku, můžete zvolit doplňky stravy. TianDe nabízí Funkční komplex s extraktem z listu ořešáku a houby shiitake. Ten vám zaručí vysokou účinnost nejen díky způsobu zpracování, ale také díky kombinaci s výtažkem z houby shiitake.  

Houba shiitake tzv. houževnatec jedlý je na dálném východu považována za symbol dlouhověkosti. Imunomodulační vlastnosti houby jsou založeny na složitých sacharidech (polysacharidech), které podporují imunitní systém a zvyšují obranyschopnost. Další účinnou látkou v houbě shiitake je eritadenin, který, jak dokazují vědecké výzkumy, značně snižuje úroveň cholesterolu v krvi.

 

Pokud vám problematika parazitů v těle není lhostejná a zajímají vás podrobnosti o protiparazitní detoxikační kúře, přečtěte si další článek.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení