Pomalu končí jarní AKCE!. BALÍKOVNA jen za 55,- Kč!

Mobilní hospic Ondrášek – láska v praxi

Vše, co na světě člověk opravdu potřebuje, je láska. Na lásku není nikdo dost starý či mladý, šťastný či smutný, bohatý nebo chudý. Každý si lásku zaslouží dostávat a měl by ji i rozdávat. Od kolébky do hrobu každý člověk potřebuje lásku.

Ti první, komu svou lásku věnujeme a od koho ji i dostáváme, jsou naši rodiče. A jak tak rosteme, okruh našich blízkých roste a lásky přibývá. Tedy mělo by.

Ano, říkám mělo by, protože tomu tak vždy není. Ale naštěstí jde jen o výjimky. Většina z nás se o své rodiče či jiné zestárlé příbuzné stará ráda. Někdy ale závažné onemocnění brání i těm rodinám, které by se o své zestárlé a nemocné členy rodiny postarat chtěli, v poskytování odpovídající péče. To potom díky za taková zařízení, jako je mobilní hospic Ondrášek, který jsme se rozhodli podporovat pravidelnými dary.

Mobilní hospic Ondrášek se rozhodl, že bude pomáhat těm, kteří jsou nevyléčitelně nemocní či příliš zestárli, a vědí, že konec jejich pozemského života je na dohled. Lidé z Ondrášku jim umožňují prožít své poslední chvíle doma, a hlavně důstojným způsobem. Ondrášek ovšem nepřebírá odpovědnost od rodiny postarat se o důstojné poslední chvíle jejich příbuzného. Může ale vypomoci tam, kde rodině síly a zkušenosti chybí.

V péči o nevyléčitelně nemocné a zestárlé členy rodiny totiž mnohdy jen láska nestačí. Mnoho věcí bychom řešili špatně. Odbornost bychom nahradili citem, zkušenosti zvýšeným úsilím, a to by nás brzy vyčerpalo. Dobrý úmysl by se mohl zvrátit v obtížné břemeno. Mnohdy je zapotřebí odborných znalostí a zkušeností, které prostě laik poskytnout nemůže. Rodina poskytne lásku a péči, Ondrášek má zase lékaře, sestry a další odborníky v oblasti paliativní péče. Zdravotní sestry a lékaři se speciálním paliativním vzděláním jsou pod neustálým školením. Vznikl tak vysoce odborný tým se širokým záběrem činností, včetně sociálních pracovnic, psychologů, psychiatrů, duchovních, ale také celé řady dobrovolníků.

Ano, v Ondrášku pracují i dobrovolníci. Ovšem nejde o klasickou dobrovolnickou organizaci. Jsou to profesionální poskytovatelé paliativní péče, která ovšem není dostatečně hrazena státem. Jde o obecně prospěšnou společnost, která kromě státní podpory potřebuje i podporu z řad široké veřejnosti. Naší i vaší podporu.

Samozřejmě, že to vyžaduje nemalé zdroje. Finanční, hmotné, lidské i odborné.

ondrasek-logo

Dost možná, že jsme jen jedna kapka v moři a nezměníme svět. Ale co je moře jiného, než velké množství kapek? Věříme, že není nutné změnit celý svět. Co takhle změnit jeden den jednoho člověka k lepšímu? Jeho svět se tím tedy změní určitě. Jak jinak lze změnit svět, než malými dobrými skutky?

Člověk, který prožívá poslední dny svého života, a ví to, spíš ocení pohlazení, společně strávenou chvíli, trošku humoru a pochopení, než nějaký finančně náročný dar. Ale často je zapotřebí vysoce kvalifikovaná odborná péče, kterou už zajistit neumíme. To zajišťují skvělí lidé z Ondrášku, kteří ocení jakoukoli pomoc.

Rozhodli jsme se tedy přispívat pravidelně finančním obnosem, protože věříme, že jejich práce má hluboký smysl a krásný lidský rozměr. Každý váš nákup na e-shopu tiandefm.cz přispěje na dobrou věc, a tak se i vy stanete součástí něčeho většího – dárku z lásky.

Co tak běžně svým milým dáváte jako dárek? Kosmetickou sadu pro manželku, elektrický holící strojek pro manžela, autíčko na dálkové ovládání pro syna, panenku pro dceru?

A co takhle nový invalidní vozík pro syna, odsávačku do krku pro dceru po tracheostomii, automatický dávkovač inzulínu pro manžela, ošetřovatelku na jeden den pro manželku? Ne? Tak to máte velké štěstí, že takové dárky shánět nemusíte. Jsou ale tací, co přesně takové věci potřebují. A je nad síly a možnosti jejich rodin, aby se o to postaraly.

ondrasek

A už to skoro slyším – „Zase někdo, kdo po mně chce peníze“. No ano, je to tak. Každá dobrovolnická činnost je financována z darů ochotných a štědrých lidí, kteří nelitují toho, že jejich pomoc jde konkrétním lidem za konkrétním účelem.

Když k vám na nádraží přistoupí špinavý opilec a požádá o pár drobných, kolik mu dáte, abyste se ho zbavili? 20 korun, 30, 50? Možná. Co kdyby vás ale požádal o jednu korunu člověk, na kterém opravdu vidíte, že ji potřebuje? Dali byste mu ji? Asi ano. A věříte, že to pro dobrý skutek stačí?

Koruna se může zdát jako směšná cifra. Stále je to ale o korunu víc, než kolik přispěla na podobnou věc valná většina lidí okolo nás. Zdá se to málo, ale představte si těch peněz, kdyby jednou korunou přispěl každý člověk v republice – hned jsou z toho miliony korun.

Zkuste si malý test:

  • pokud máte to štěstí, že jste přiměřeně zdraví, máte práci, rodinu, přátele a cítíte se šťastní, zvedněte ruku. Třeba jen v duchu.
  • nechte ruku nahoře ti, kdo si myslíte, že existují lidé, kteří opravdu potřebují pomoc, protože jsou na tom hůř než vy
  • svou ruku nechte nahoře ti, kteří si můžete darovat jakoukoli částku, která vůbec nezatíží váš rozpočet – jedna koruna, sto korun, tisíc, prostě tolik, abyste z toho měli stále radost
  • ještě se hlásíte? Jděte na náš e-shop s kosmetikou TianDe a vyberte si libovolný produkt pro krásu a zdraví. Vaším nákupem podpoříte mobilní hospic Ondrášek. Ale pokud jej chcete podpořit přímo, jděte na web https://www.mhondrasek.cz/cz/jak-nas-podporit a zjistěte jaký způsob podpory je pro vás vhodný

Ověřte si, že stará moudrost má pravdu, když říká, že více štěstí je v dávání než v přijímání. A pokud navíc víte, že váš dar vám ten obdarovaný člověk nemůže vrátit, bude vaše radost ještě o to intenzivnější.

 

Affiliate program