Oslavte s TianDe Světový den zdraví

Ačkoliv je současná pandemie stopkou pro řadu významných oslav, na Světový den zdraví, který slavíme 7. dubna, byste rozhodně neměli zapomenout. Nakonec kdy je lepší doba věnovat se svému zdraví, když ne teď, při celosvětové pandemii? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak Světový den zdraví nejen oslavit, ale posílit vaši zdravotní kondici celoročně.

svetovy_den_zdravi_miniatura_FB

Jak vznikl Světový den zdraví

Světový den zdraví vyhlásila 7. dubna 1950 Světová zdravotnická organizace WHO (World Health Organization) jako každoroční připomínku toho, že zdraví není samozřejmost, a proto bychom na jeho kvalitě měli neustále pracovat. Základem Světového dne zdraví ovšem není léčba nemocí, ale apel na prevenci. Tedy na včasnou lékařskou diagnostiku, pravidelné samovyšetřování, aktivní a zdravý životní styl. Co to ale znamená pro běžného člověka? Jak bychom tedy měli 7. dubna oslavit? 

6 zásadních kroků, jak si udržet dobré zdraví

Naše rada je jednoduchá vyčleňte si tento den na bilancování a plánování zdravotních změn. Zastavte se a zamyslete, co momentálně děláte pro své zdraví a v čem byste se mohli ještě zlepšit. Připadá vám, že děláte maximum a není co zlepšovat? Nebo nevíte, nad čím se zamýšlet? Sestavili jsme pro vás 6 zásadních kroků, díky kterým zjistíte nebo si ověříte, jak na tom jste a co můžete zlepšit. 

Mějte pod kontrolou svůj zdravotní stav

Začněte bilancováním všeho, co pro své zdraví pravidelně děláte. Nevíte, jak na to? Vyzkoušejte k tomu náš jednoduchý TianDe test!

TianDe test vaší zdravotní kondice
Otázky Ano Ne
Chodíte pravidelně na všechny preventivní prohlídky? 1 0
Sledujete pravidelně váš krevní tlak? 1 0
Je vaše BMI v normální tělesné hmotnosti? 1 0
Provádíte si samovyšetření prsou/varlat? 1 0
Pijete alkohol? (nehledě na pravidelnost) 0 1
Kouříte? (nehledě na pravidelnost) 0 1
Stravujete se zdravě? 1 0
Věnujete se pravidelně nějaké sportovní aktivitě? (včetně chůze) 1 0
Dodržujete pitný režim? 1 0
Užíváte často léky nepředepsané lékařem? 0 1
Používáte přírodní produkty?  1 0


Pokud vám u některé otázky vyšla
0, našli jste svůj prostor ke zlepšení. Mějte na paměti, že i když právě necítíte jakékoliv obtíže, každá z těchto 0 se negativně podepisuje na vašem zdraví. A dříve či později si může vybrat svou daň. 

Mějte proto vaši tělesnou váhu a krevní tlak stále pod kontrolou. Tyto dvě základní hodnoty zjistíte jednoduše doma a během pár minut, tedy jejich monitoring vás nijak nezatíží. Pokud včas odhalíte výrazné výkyvy  např. hypertenzi, hypotenzi, obezitu či podvýživu, můžete předejít řadě vážných zdravotních problémů. Samozřejmě to nemusíte přehánět, zkuste pro začátek svou váhu a tlak kontrolovat jednou měsíčně, ideálně časem intervaly zkraťte na jednou týdně. 

Dalším důležitým krokem pro vaše pevné zdraví jsou pravidelné návštěvy lékařů. Preventivní prohlídky byste měli absolvovat u praktického lékaře a zubaře, nezapomínejte ovšem i na různé specialisty, které navštěvujete, např. oční lékař, endokrinolog, internista, u žen také gynekolog a další. Preventivní vyšetření byste měli provádět také doma, a to zejména samovyšetření prsu a varlat. Včasné zjištění abnormalit může být naprosto klíčové při rakovině prsu a varlat a značně zvyšuje pravděpodobnost úspěšné léčby. Nevíte, jak na to? Naučte se správně vyšetřit s Loono

Nezapomínejte také na pravidelné udržování zdravého životního stylu, tedy vyhýbejte se zbytečné chemické zátěži, stravujte se zdravě, pijte dostatek vody, žijte aktivně a pomáhejte tělu s regenerací. 

Vyhýbejte se zbytečné chemické zátěži

Moderní doba bohužel dává i bere. V řadě aspektů života se vzdalujeme od přirozených surovin a tíhneme k chemickým sloučeninám. Ty nám sice v mnohém usnadnily život, cena je ovšem vysoká – dáváme v sázku své pevné zdraví. Vyloučit však veškeré chemické výrobky by bylo pošetilé, koneckonců současná medicína nám nabízí péči, o které se nám před lety ani nesnilo. Jak tedy najít správný balanc?

Každý chemický výrobek obraťte pomyslně dvakrát, než jím zatížíte vaše tělo. Snažte se neužívat léky, které vám nebyly indikovány lékařem, raději vsaďte na bylinné a přírodní produkty. Zajímejte se o složení potravin, kosmetiky, hygienických potřeb a domácích prostředků. Vyhněte se raději chemickým koktejlům a najděte alternativy, které vaše zdraví nebudou ohrožovat, či dokonce budou pro něj prospěšné, kupř. bylinnou intimní hygienu, ekologické domácí prostředky.

Stravujte se zdravě

Lidské tělo je v mnohém úžasné. Když do automobilu nalijete špatné palivo, okamžitě vypoví službu. Tělo můžete dlouho zásobovat prázdnými kaloriemi, trápit hladem a nedostatkem živin, než vás doženou vážné důsledky. Bohužel s jejich příchodem už obvykle bojujete o samotný život. 

Netrapte tělo špatným palivem. Pokud se vaše BMI vymyká normě, je načase razantně změnit jídelníček a dopřát tělu kvalitní stravu. Na svou pevnou vůli se v prvotních krocích raději nespoléhejte a oslovte výživového poradce, který vám pomůže zdravé stravování nastartovat. Rádi byste proces hubnutí podpořili? Vyzkoušejte naši zdravou výživu.

Pijte dostatek vody 

Proč je pitný režim vlastně tak důležitý? Až polovina vody v těle se během dne vylučuje, a to skrze plíce, kůži, moč a stolici. Právě proto je tak klíčové tekutiny neustále doplňovat. Jestliže pijete až v momentě, kdy cítíte žízeň, tělo pravidelně dehydratujete. 

Denně byste měli vypít cca 20 až 40 ml tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti. A jak poznáte, že přijímáte dostatek tekutin? Příjemně – budete mít více energie, zlepší se vaše paměť a soustředění, fyzická síla a často zmizí i nezvladatelné chutě.

Žijte aktivně

Pod aktivním životem si spousta lidí představuje náročné a vysilující sportovní aktivity. Nemusíte ovšem denně dřít pot, abyste žili aktivně. Počítá se každá procházka, pravidelné lehké cvičení, pěší turistika či cyklovýlet. Každý pohyb, a zejména ten na čerstvém vzduchu a slunci, je pro tělo důležitý. Trpíte na bolesti páteře, kloubů a svalů, které vám znesnadňují pohyb? Vyzkoušejte náš jedinečný turmalín.

Pomáhejte tělu s regenerací

Regenerace těla je sice automatický proces, který probíhá i bez naší součinnosti, to ovšem neznamená, že bychom ho nemohli podpořit. Základem by měl být kvalitní, alespoň 7hodinový spánek, pomocí kterého se tělo obnovuje a vytváří energii pro váš aktivní den.

Regeneraci můžete také podpořit pravidelnou očistou organismu. Ta pomůže tělu odstranit snáze škodliviny a podpořit funkčnost jednotlivých orgánů. Posilovat můžete také imunitu, která vás chrání od vnějších škodlivých vlivů a udržuje vaše pevné zdraví.

Affiliate program