Třídění a recyklace obalů od kosmetiky

Je tu Den Země, a tak je vhodný čas zamyslet se nad naším chováním a ekologickými návyky. Žít tak, aby po nás nezůstal vůbec žádný odpad, už neumíme. Každý ale můžeme udělat alespoň něco pro naši planetu. Třeba třídit a recyklovat odpad. Jak se ale správně rozhodnout, kam patří obaly od kosmetiky?

clanek_001

V TianDe vyrábíme kvalitní přírodní kosmetiku s ohledem na životní prostředí. Vyhýbáme se chemickým přísadám a parabenům kdekoliv je to možné. Vracíme se ke kořenům, a tak využíváme byliny známé z čínské medicíny.

Prověřujeme naše dodavatele, kteří musí splňovat podmínky udržitelného zemědělství. Prověřujeme celý proces od způsobu pěstování, sklizně, šetrného zpracování až po ekologickou výrobu. Ale i kosmetika, která je k přírodě šetrná, se musí distribuovat v nějakých obalech. A s těmi je zapotřebí naučit se zacházet.

Kam s použitými obaly?

Ať už jste si vybrali jednoho dodavatele, jako je TianDe, nebo nakupujete více značek, jedno je jisté. Na konci Vám zbude pár sáčků, kelímků, tubiček, aplikátorů a dalších obalových materiálů. Některé jsou skleněné, jiné hliníkové a nejčastěji plastové. A pak jsou tu také kompozitní materiály čili třeba kombinace hliníku a plastu.

To se pak díváte třeba na lahvičku od šamponu a ptáme se spolu s Janem Nerudou kam s ní? Připravili jsme si ty nejčastější druhy obalů a poradíme, jak je třídit a kam patří.

Šampony, sprchové gely a pěny do koupele

Většinou se jak šampony, tak sprchové gely dodávají v plastových lahvičkách. Po vypotřebování obsahu se tedy nabízí odložení do plastů čili do žlutého kontejneru. Vždy je ale dobré lahvičky před vyhozením vymýt, aby neobsahovaly zbytky kosmetiky.

clanek_002

Některé šampony nebo vlasová kosmetika se dodávají spolu s pumpičkou na hrdle kvůli dávkování. Ta je sice také hlavně plastová, ale obsahuje i kovové části. Pokud si chcete dát tu práci, můžete pumpičku rozebrat, plastové části vložit do žlutého kontejneru a kovové do šedého kontejneru, který je určen na kovy. Jestli se ale nechcete s rozebírání zaobírat, patří pumpička do směsného odpadu.

Tělová mléka a krémy

Nejčastějším obalem jsou opět plastové kelímky a dózy. Často se však ukazují tělová mléka ve skleničce s plastovým uzávěrem. Samozřejmě vídáme i tělová mléka s pumpičkami a aplikátory. Tady je pak situace jasná – skleněnou nádobku vymyjeme od zbytků kosmetiky a poputuje do zeleného kontejneru na sklo. Plastové víčko šup do plastů. Také čisté, samozřejmě.

clanek_003

Krémy na ruce a na nohy

I tihle nezbytní pomocníčci na suché ruce či ztvrdlou pokožku na nohách k nám do koupelny, kabelky a na noční stolek doputují nejčastěji v plastové tubě s plastovým víčkem. Například náš milovaný Slaviton na unavené a těžké nohy.

Odpověď na otázku „Kam s prázdným plastovým odpadem?“ je samozřejmě jednoduchá – šup s ním do plastu. Výjimkou jsou hliníkové tuby, které patří do nádob na třídění kovů.

clanek_004

Oleje, odličovače a tonika

Zopakujme si, co už známe: plast do plastů, kov do kovů, cokoliv, co obsahuje více druhů materiálu, do směsného odpadu. Nádobky a víčka jsou tedy jasné. Co ale třeba s vatovými tyčinkami?

TianDe vatové tyčinky jsou z bambusu. Jsou tedy ideální do směsného odpadu. Fungují vlastně jako komponenta do kompostu. Vata samozřejmě ne, ale i tak – vatové tyčinky jdou do směsného odpadu.

Čisticí náplasti odhazujeme vždy zásadně do směsného odpadu. Pokud je obal plastový, patří do plastu. Ale pozor – některé plastové sáčky mají uvnitř hliníkovou vrstvu, a v tom případě je do plastů nedáváme. Jejich místo je opět ve směsném odpadu.

Čistící a vlhčené ubrousky

Nepostradatelný pomocník v domácnosti v péči o tělo, obličej, ale i při čištění různých povrchů doma. Uplatní se i na výletě, kdy je potřeba utřít si ruce po pikniku nebo dětem pusu od zmrzliny (doufám, že na kapesník už nikdo neplive).

Ačkoliv se může zdát, že jde o papír, není tomu tak. Vlhčené ubrousky jsou z buničiny. Hlavní rozdíl je, že prostě nejde o papír, takže určitě nepatří do modrého kontejneru na papír, a také se nerozpouští ve vodě. Z toho důvodu ani nepatří do záchodu. Nerozpustí se, ucpává odpad a neplechu umí způsobit i v čističkách odpadních vod.

Jediné místo, kam vlhčené ubrousky nebo odličovací ubrousky a papírky odložit, je osvědčený směsný odpad. Nikam jinam!

Rtěnky, make-up a další zkrášlovadla

A je tu nejzábavnější kategorie – dekorativní kosmetika. Rtěnky, konturky, laky na nehty, různé make-upy, tónovací krémy, korekční pudry atd. Pokud víte jak na to, můžete být za nejkrásnější v místnosti. Ale jsou tu i starosti, jak zodpovědně naložit s obaly.

Obaly rtěnek či řasenek jsou velmi úzké, takže i po vyčerpání náplně v mnohých zůstává ještě dost materiálu. Takže i kdybychom identifikovali plast, tak prázdnou rtěnku a řasenku jistě vhodíme do směsného odpadu. Možná s výjimkou plastového víčka.

Laky na nehty jsou většinou v krásných skleněných nádobkách. Víčko a štěteček jsou sice plastové, ale pozor – odstranit ze štětečku lak před vyhozením do plastů se asi nepodaří na 100 %. Podobně může zůstat v lahvičce dost zatvrdlého laku, který už nevymyjete. Je to asi smutné, ale jak skleněná lahvička, tak plastové víčko patří do směsného odpadu, pokud neodstraníme všechen lak.

Pudřenky a bronzery se dodávají v různých variantách obalů – se zrcátkem nebo bez, s kovovými rámečky či jen plastové. Nejsnazší je situace, kdy je celý obal z plastu. Kam patří? To je Váš domácí úkol. Jakmile je ale ve hře zrcátko či kovový kroužek, cestuje obal do směsného odpadu. Jedině, že byste absolvovali kurz šikovných rukou a zrcátko či kov odstranili.

Uvažujeme ekologicky a dlouhodobě

TianDe se snaží vyjít přírodě vstříc. A také všem těm, kteří recyklují a třídí odpad. Pokud to jen trochu jde, používáme jako obal produktů celoplastové řešení. Když chystáme balíky k odeslání, balíme pokud možno do papíru včetně výplně, takže ke slovu přijde kontejner na papír. Jen když je potřeba kvůli bezpečnosti přepravy používáme folii a bublinku, které zase patří do kontejneru na plast.

Je například dobrý nápad použít krémy v sáčcích, které pak můžete přelít do kelímku, který přiložíme zdarma. Podobně jako třeba když koupíte náhradní náplň do dávkovače na mýdlo. Vzniká tak mnohem méně odpadu.

Den Země, který 25. 4. slavíme, je dobrou příležitostí zamyslet se nad tím, jakou ekologickou stopu za sebou necháváme. Kupujme více přírodních produktů, jako třeba kosmetiku TianDe. Zjistíte, že nebudete potřebovat takové množství materiálu, jako je tomu u levnějších variant. Nakonec tedy ještě ušetříte.

Pokud to jde, tak snižme množství obalů, které vyhazujeme. Existují i produkty, které lze nakoupit bezobalově. To samozřejmě při prodeji přes e-shop nelze zařídit, ale nákupem většího balení opět snížíme množství odpadu.

 

Affiliate program