Den životního prostředí

Každoročně, už od roku 1972 si dne 5.6. připomínáme Mezinárodní den životního prostředí. Ti, kterým životní prostředí není jedno, považují tento den za nejvýznamnější v roce. Na Den životního prostředí bychom se měli zamyslet nad svými zvyky, udělat něco pro přírodu, popřemýšlet, jak snížit svou uhlíkovou stopu apod. Jak, co a proč dělat? Přečtěte si náš článek.

Předsevzetí jsou spojována hlavně s příchodem nového roku. Den životního prostředí ale také vybízí k nějaké změně v chování a postojích. Spíše než předsevzetí, na která často zapomeneme během pár dní, si naplánujme konkrétní akci.

Ekologické nakupování

Nedá se nic dělat – žijeme v konzumní společnosti. Každodenní nákupy a jednou týdně větší nákup, je celkem běžná součást naší rutiny. V tomto ohledu se nabízí spousta možností, jak přírodě a životnímu prostředí ulevit.

clanek_001

  • Nakupujte od zodpovědných dodavatelů. Naše životní prostředí hodně ničí procesy těžby, pěstování plodin, chov jatečních zvířat, výroba různých produktů jako kosmetika, elektronika, automobily atd.
    Najděte si tedy výrobky, které pochází od výrobců, kteří dbají na ekologii. Používají třeba recyklovatelné materiály, vylepšují postupy při výrobě, minimalizují odpad, podporují ekologické zemědělství.
    V TianDe například používáme pro výrobu naší kosmetiky a zdravotních doplňků pouze ekologicky pěstované produkty z konkrétních lokalit. Naše dodavatele pravidelně prověřujeme, zda dodržují naše vysoké standardy udržitelného zemědělství. V našich výrobcích najdete také čistě přírodní produkty, používané po staletí ve východní medicíně.
  • Kupujte BIO potraviny. Ty se vyznačují vyšší kvalitou. Sice i vyšší cenou, ale umí se odměnit vynikající chutí a vyšším obsahem výživných látek. Navíc neobsahují zbytky chemikálií po průmyslovém hnojení a postřicích proti škůdcům.
  • Noste s sebou plátěnou nákupní tašku. Omezíte tak množství igelitek, které po nákupu hned vyhodíte do odpadu. Ony ani ty papírové tašky nejsou moc ekologické – rychleji se sice v přírodě rozloží, ale přeci jen jde opět o jednorázové použití.
  • Jednorázové sáčky vyměňte za opakovaně použitelné síťky. Možná jste si už v obchodních domech všimli, že v ovoci a zelenině najdete kromě plastových pytlíků i síťky na ovoce a zeleninu, které lze používat opakovaně. Je to chvályhodný krok, který planetě pomůže.
  • Zkuste někdy nákup vynechat. Není nutné být v obchodech každý den. Když si dobře naplánujete, co vlastně potřebujete, můžete i několik dní v týdnu nákup vynechat. Ušetříte benzín za cestu, což je vlastně další ekologický počin.

Zasaďte strom

Jeden velký vzrostlý listnatý strom, např. dub, vyprodukuje za den tolik kyslíku, kolik spotřebuje denně k dýchání 50 lidí. Člověk za den průměrně spotřebuje okolo 350 litrů kyslíku. Než ale takový dub doroste do velikosti, kdy vyrábí tolik kyslíku, uplyne třeba polovina lidského života.

TianDe sází nové lesy každoročně. Klidně se můžete přidat, rádi Vás na naší akci uvítáme.

clanek_002

Šetřete energiemi

Voda

Je to nejvzácnější tekutina na zemi. Kam se na ni hrabe krev, kterou lze vyrobit v kostní dřeni! Neplýtvejme vodou. 

  • Nenechávejme ji zbytečně téct třeba při holení, mytí zubů či mytí nádobí.
  • Nainstalujte si šetřící sprchovou hadici a perlátor na vodovodní kohoutky.
  • Máte-li tu možnost, používejte na technické záležitosti vodu užitkovou a ne pitnou.
  • A zasaďte strom – jsou to přírodní rezervoáry vody.

Elektřina

Na elektřinu už je snad úplně všechno. Přitom její výrobu lze s ekologickými postupy jen těžko skloubit.

  • Vypínejte všechna světla i spotřebiče, pokud je nepoužíváte.
  • Raději než pohotovostní režim, volte úplné vypnutí přístrojů
  • Je opravdu nutné používat elektrické nože na krájení chleba, elektrický mlýnek na kafe a další „udělátka“? Raději zasaďte strom!
  • Prát třeba kalhoty po jednodenním nošení je zbytečné. Ty se dají přeci nosit opakovaně i několik dní. A když už perete, víte, že je možné používat prostředky pro ekologické praní?

Teplo

Ne, že bychom měli v zimě mrznout, nebo se naopak upéct v horkém letním dni, ale správné topení, větrání a klimatizace dokáže ušetřit jak přírodu, tak peněženku.

  • Není nutné dávat topení vždy naplno. Topte lehce méně a raději si oblečte i doma nějaký svetřík navíc.
  • Snažit se klimatizací snížit teplotu o 10 i více stupňů je zdraví nebezpečné, drahé a neekologické. Jestli je vám takové horko, namočte si tričko nebo kšiltovku – to pomůže.
  • Neumísťujte v blízkosti termostatu klimatizace lampu nebo televizor. Vydávají totiž teplo a snižují efektivnost klimatizace.
  • Topíte-li fosilními palivy, mějte v pořádku kotel, komín a celou palivovou soustavu. A ten strom zasaďte určitě, ať té štědré přírodě něco vrátíte.

Získejte ekologické návyky

I malá změna může mít významný dopad. Stačí se jen trochu zamyslet a přijdete na spoustu věcí, které lze dělat lépe s ohledem na naše životní prostředí. Většina z nich Vám i ušetří peníze a přinese radost a dobrý pocit.

  • Alespoň jednou za život zasaďte strom. Přesně podle hesla „Postav dům, zasaď strom, zploď dítě“.
  • Vynechejte jednorázové věci. Použít a zahodit – to je dnešní trend, jehož následky budeme velice brzy muset řešit. Jednorázové papírové ručníky, plastové kelímky, brčka na pití, plastové příbory, papírové talíře, to vše nadměrně naše životní prostředí zatěžuje. Používáme jednorázové předměty, a přitom udiveně zíráme, když nám naši dědové vypráví o době, kdy jedny boty sloužily třeba 20 let.
  • Nemusíte vyhodit všechno, co už nepotřebujete. Nejsou všechno opravdu odpadky. Spoustu věcí může najít nového majitele, případně jiné využití. Proč vyhazovat „starou“ lednici, když je ještě plně funkční jen proto, že nový model je hezčí?
  • Recyklujte. Tím nemyslíme jen ty barevné kontejnery na tříděný odpad. Zkuste trochu zapřemýšlet. Třeba staré triko můžete použít jako hadr na nádobí nebo do auta.

Jízda autem

Ano, auta jsou významným znečišťovatelem našeho životního prostředí. Představit si život bez nich je ale obtížné, a přiznejme si, že by to byl i trochu extrém. Ale pár rad snad pomůže.

clanek_003

  • Dobrý technický stav auta je základní předpoklad pro ekologičtější provoz. Nepodceňujte tedy pravidelný servis.
  • Nemusíte jezdit všude autem. Ujít denně 10.000 kroků je dobrý cíl jak pro zdraví, tak pro přírodu. Dá se někam dojet autobusem, či lépe na kole nebo pěšky? Využijte toho a udělejte něco pro své zdraví a pro přírodu. A vážně zasaďte ten strom!
  • Ohleduplná jízda je bezpečnější, ekonomičtější a také ekologičtější. Kdo jezdí systémem brzda-plyn, divoce a nebezpečně manévruje, nejen, že riskuje havárii nebo pokutu, ale také projede více benzínu a více zatěžuje životní prostředí. Takový tempomat dokáže ušetřit celkem dost pohonných hmot.
  • Vypínejte motor v zácpě. Když déle stojíte, je lepší motor vypnout. Ale jestli je doba stání jen krátká, je zase lepší motor nevypínat – při opakovaných startech se spálí více pohonných hmot, než když se motor nechá chvíli běžet na volnoběh.

Myslete ekologicky

Jak vidíte, máte možnost zlepšit životní prostředí mnoha způsoby. Zkuste se s opravdovostí zamyslet, jestli je některý z našich návrhů použitelný i ve Vašem případě. Rozhodněte se pro jeden či dva z nich a uplatněte je.

Ať už se rozhodnete omezit jednorázové předměty, vynechat igelitky a plastové sáčky, nebo občas vynechat jízdu autem na nákup, jednu věc bychom měli udělat všichni: naplánovat si kdy, kde a případně s kým vyrazíme zasadit ten strom.

Affiliate program